zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 прости упражнения за облекчаване на зрението



10 прости упражнения за облекчаване на зрението

Ако очите ви се уморяват по време на работа...

здраве.bg

Работохолици или просто хора със зачервени очи могат да се срещнат на всяка крачка. За да се избегне това, задължително няколко пъти дневно трябва да се прекъсва работата с екрана на компютъра или четенето и да се прави специална гимнастика за очите, като по този начин се тренират не само мускулите, но целия организъм.

Ето няколко несложни упражнения, които могат да облекчат работата с очите:

1. “Пеперуда”. Мигайте често с мигли. Пред монитора не мигаме често с очи, а това вреди на нашето зрение.

2. “Нагоре-надолу”. Задръжте главата в изправено положение и гледайте право пред себе си. Бавно вдигнете поглед към тавана, задръжте го за няколко секунди, после бавно го преместете към пода и също го задръжте. Главата трябва да остане неподвижна.

3. “Махало”. Главата е в изправено положение. Погледнете наляво, а после бавно преместете погледа надясно. Главата е неподвижна - работете само с очи. По време на упражнението наблюдавайте състоянието на мускулите на очните ябълки - те не трябва да се пренапрягат.

4. “Осморка”. Гледайте пред себе си и мислено си представете хоризонтална осморка (или знака за безкрайност) с максимален размер и плавно я опишете с очи. Повторете упражнението няколко пъти в едната посока, а после в другата. След това започнете да мигате по-често.

5. “Циферблат”. Представетете си голям циферблат със златист цвят. Учените смятат, че именно този цвят способства за възстановяването на очите. Правете кръгови движения с очните ябълки, като се стремите да запазите главата неподвижна.

6. “Молив”. Вземете молив в дясната ръка и я изпънете, като издигнете молива на нивото на очите. Гледайте върха на молива и бавно движете ръката наляво и надясно, като следите предмета с поглед.

7. “Прекрасното далеч”. Приближете се до прозореца и погледнете в далечината, после върха на носа си. Този преход тренира очния мускул. Повторете упражнението няколко пъти.

8. “С широко затворени очи”. Затворете очи и се опитайте да опишете с тях въображаем кръг...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.