zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Учени изразиха тревога от лошата подготовка срещу евентуална грипна пандемия



24 ноември 2006, здраве.bg

Учени и експерти от Великобритания са обезпокоени от неадекватните действия на правителството за подготовката за възможна пандемия от птичи грип, съобщи BBC.
В държавата в момента се запасяват единствено с медикамента Тамифлу, който може да се окаже безполезен, тъй като вирусът H5N1 е способен да придобие устойчивост към него, а в момента запаси от друго лекарство не са предвидени.
Авторите на доклада, подготвен от Кралското общество и Академията на медецинските науки, препоръчват на правителството да бъде закупен и друг антивирусен препарат - Реленца.
Учените твърдят, че комбинирането на двата медикамента за борба с вируса ще намали вероятността от появата на лекарствено устойчиви щамове. Те се базират на вече анализирани случаи, доказващи устойчивостта на щамовете на птичия грип.
Сър Джон Скил, ръководител на експертната група подготвила доклада, отбелязва, че “новите данни за способността на вируса H5N1 да развива лекарствена устойчивост говорят за това, че за ефективната борба с пандемията е необходимо да се създават запаси от няколко антивирусни препарати”.
Авторите на доклада предлагат на правителството да разшири кръга от експерти, които да участват в разработването на план за действие в есктремни ситуации, какъвто е една евентуална пандемия, а също да се привлекат представители от фармацевтичните компании и учени, работещи върху създаването на ваксини против птичия грип.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    превенция    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.