zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вегетарианството – за и против



И в двете посоки има основателни и не дотам аргументи.

23 ноември 2006, dieti.info
четете още в dieti.info


Вегетарианството съществува още от древни времена. Не са консумирали месо Питагор и древноегипетските жреци, участвали в определени мистични ритуали. Европейците “откриват” вегетарианството през 40-те години на 20 век, макар първото вегетарианско общество да се появява още през 1847 г. във Великобритания.
Често вегетарианството е следствие на определени религиозни, мистични или философски убеждения. В много страни то се практикува и като оздравителна практика, лишена от идеологическо натоварване. Но дори в този си вид вегетарианството предизвиква много спорове и въпроси.

Вегетарианците най-често посочват следните аргументи:
• Витаминно-минерален
Главното предимство на този вид хранене се състои в това, че в организма постъпва голямо количество минерални вещества и витамини от група С и Р, бета-каротин, магнезий. Затова вегетарианците за разлика от любителите на месото като правило по-рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза.
• Енергетичен
При заседналия начин на живот, който съвременният човек води, е напълно достатъчна енергията, която вегетарианците получават от зеленчуците. При балансирано хранене организмът получава необходимото количество витамини и минерални вещества и без месо.
• Етичен
“Ако хората знаят какво става в кланиците, те никога не биха яли месо”, твърдят вегетарианците. От чисто икономически съображения животните наистина често са поставени в антихуманни условия. Тук обаче става дума за здравословно или не хранене.
• Физиологичен
Този аргумент е един от най-спорните. Особеностите на човешката анатомия и физиология показват, че човекът е по-близо до тревопасните животни, отколкото до хищниците. Липсата на животински нокти и слабата концентрация на солна киселина в стомаха може да се приеме за аргумент, че природата е лишила човека от “инструментариум” за усвояването на месото. Освен това, дължината на червата на хищниците е 3 пъти по-дълга от дължината на тялото, докато при човека и тревопасните - 6 пъти и повече. Затова...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    хранене и диети    любопитно    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.