zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Обикновеният анализ на урината може да оцени качеството на хранене22 ноември 2006, здраве.bg

Измерването на нивото на калий в урината може да помогне на лекарите да определят степента на здровословното хранене на пациента, а е общоизвестно, че диетата сериозно влияе на здравето, тъй като правилното хранене намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и рак, съобщава BBC.
Специалистите са затруднени по обективен начин да оценят диетата, ако се ръководят само от подробните обяснения на пациентите. Това отнема много време, а и пациентите често представят своето хранене неправилно.
Анализът на кръвта и урината са добра алтернатива. Канадските учени от Prosserman Centre for Health Research в Торонто доказаха, че нивото на калий в урината може да бъде показател за правилното хранене. Много от продуктите, полезни за здравето, съдържат голямо количество калий. Доказано е, че диетата, богата на калий, намалява риска от развитието на различни заболявания.
В изследването са участвали 220 души на възраст от 18 до 50 години, на които са били установени хранителните предпочитания, артериалното налягане, сърдечния ритъм, ръста и теглото.
Оказва се, че колкото по-високо е нивото на калий в урината, толкова по-правилно се храни човек, толкова по-ниско е неговото тегло, по-ниско артериалното налягане и честотата на сърцебиенето.
Канадските специалисти твърдят, че нивото на калий в урината е надежден и обективен показател за качеството на храненето, а техният метод ще позволи на лекарите да работят по-ефективно с диетите и да помагат на пациентите да променят своето хранене.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    aлтернативи    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.