zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Могат ли хормоните да забавят стареенетоМогат ли хормоните да забавят стареенето

Няма доказателства това да е истина, твърдят специалисти.

здраве.bg

Производството на хормони в човешкия организъм намалява с възрастта - това отдавна е доказано. Затова и преди време в науката бе лансирано схващането, че ако по изкуствен път човек поддържа по-високо нивото на хормоните, той ще старее по-бавно.

Звучи логично, но само на пръв поглед, защото според данни от последните изследвания на американски учени от Mayo Clinic в Рочестер, щата Минесота това съвсем не е така.

Специалистите са наблюдавали два вида хормони - дехидроепиандростерон (DHEA), който се изработва от организмите и на двата пола и мъжкия тестостерон.

След навършването на 30-годишна възраст нивото на тези хормони започва да намалява, а съответно започва и стареенето на организма. На мъжете и жените, участници в експеримента, в продължание на две години са предоставяни лекарства, съдържащи DHEA.

Първоначалните резултати наистина са показали, че хората с високо съдържание на DHEA в кръвта живеят по-дълго в сравнение с останалите. След натрупването на достатъчно представителни данни обаче и за DHEA и за тестостерона истината се е оказала друга. Например част от доброволците от мъжки пол са приемали тестостерон в малки количества, а част от лекарствата е била заменена с плацебо, т.е. те не са съдържали никакви хормони. Нито участнците в изследването, нито лекарите, събирали данните, са имали информация за приеманите от пациентите лекарства.

Резултатите след две години работа показват, че качеството на живот, работоспособността и сексуалното желание на всички участници са се запазили на еднакво ниво без значение към коя група са били те.

Това е достатъчно за учените от клиниката да твърдят, че всички научни твърдения за забавяне на стареенето в резултат на повишени нива на хормони са лишени от доказателства.

От друга страна авторите на изследването посочват, че засега, при прилагането на такива хормонални методи не се наблюдават странични ефекти, но не могат да бъдат дадени гаранции...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    55+    превенция    изследвания    aлтернативи    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.