zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

До 2050 г. рибата и морските продукти ще изчезнат



Това е становището на международна група експерти.

9 ноември 2006, здраве.bg

Ако се запасят съвременните темпове на разрушителното въздействие на риболова, световният запас от морски продукти ще се изчерпи до 2050 г., твърдят учени, в статия от новия брой на списание Science.
Мнението им е базирано на 4-годишно изследване на 7800 вида морски обитатели в световните екосистеми.
Към 2048 г. световният добив на риба ще се намали с 90% в сравнение с един век назад.
Изследването на международната група от учени и икономисти показва, че загубата на биологичното разнообразие ще нанесе вреда на възможностите на океана да дава препитание на нарастващото население на планетата, което според прогнозите към 2050 г. ще се увеличи с 50% и ще достигне 9 милиарда.
Прекомерният риболов вреди на стабилността на морската среда, съществено намалявайки възможностите на океана да възпроизвежда риба и морски продукти, да се съпротивлява и възстановява от стреса, предизвикан от климатическите изменения, се казва още в статията.
Д-р Борис Уорм, ръководител на изследването подчертава, че “това е прогноза, базирана на сегашните тенденции, а не предсказание”. Учените напомнят, че животните и растенията, обитаващи морето, са част от световната екосистема, в която всеки вид има своето значение за постигане на желания баланс.
Според изнесените данни, в 12 региона на Северно море популацията на 38% от морските обитатели и някои видове птици рязко е намаляла, а 7% от видовете са изчезнали. От 1950 г. се е намалила и числеността на 29% от видовете.

Днес според данните на Организацията по продоволствието и селското стопанство към ООН, 43% от потребяваната риба се развъжда в риболовни ферми по изкуствен път. Специалистите предупреждават, че изкуственото развъждане на риба трудно може да задоволи днешното ниво на производство, защото се извършва наднормен риболов на дребна риба, използвана като храна при развъждането.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.