zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пушенето е полезно за здравето???



Не, става дума само за никотинът, твърдят специалисти.

7 ноември 2006, здраве.bg

Според данните от последни изследвания, никотинът оказва стимулиращо въздействие на мозъка, подобрявайки паметта и качеството на обработка на информацията. Такива се резултатите от проучването на специалисти от Университета на Вашингтон (University of Washington), публикувани в New England Journal of Medicine.
Освен това учените са констатирали, че при пушачите рискът за възникване на болестта на Паркинсон е със 70% по-малък, отколкото при непушачите.
Подобни данни са получени и по отношение на болестта на Алцхаймер, чиито темпове на развитие се забавят от страничния продукт на разпада на никотина - норникотина. Учените твърдят, че никотинът компенсира и дефектите на мозъчната дейност при шизофрения.
Никотинът е много полезен и при различни алергични заболявания, пишат още авторите на статията. Той действа като антидепресант, предпазва пушачите от алергичен алвеолит, сенна треска и облекчава проявите на язвения стоматит и язвения колит.
Възпалителните заболявания също заобикалят пушачите. В тяхната среда много рядко се среща херпесът. Действайки аналогично на медиатора на нервната система ацетилхолина, никотинът потиска продукцията на специфична белтъчина и възпрепятства възникването на септис (обща инфекция), твърдят американските учени.
Всичко това не означава, че спокойно може да се продължава да се пуши. Специалистите са категорични, че “споменатите благотворни въздействия не могат да оправдаят тютюнопушенето, тъй като потенциалната вреда от него значително превишава ползата”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    изследвания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.