zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво всъщност не достига на организма...



Какво всъщност не достига на организма...

... и има ли достатъчно научни доказателства за ефекта на някои хранителни добавки.

здраве.bg

Рекламите на всевъзможни хранителни добавки понякога обещават изцеляване от всякакви болести, а същевременно - вечна младост и красота. Но съществуват ли научни доказателства за тяхната ефективност.

На този въпрос са се опитали да отговорят учени от САЩ, цитирани от изданието Today's Diet&Nutrition. Специалистите са провели поредица изследвания, за да сравнят реалното действие на хранителните добавки с това, което обещава тяхната реклама. Ето и някои резултати:

Фолиева киселина и риск от счупване на шийката на бедрената става. Този риск е особено голям при хора, прекарали инсулт. Пациентите, участвали в едно от изследванията, са получавали по 500 мкг фолиева киселина и 1500 мкг витамин В12. Резултатите показват, че при тях наистина по-рядко са наблюдавани счупвания на бедрената става. Това означава, че хлябът, обогатен с фолати, и зеленчуците със зелен цвят ни защитават от възможните счупвания. Специалистите препоръчват също, ако сте над 50-годишна възраст, да приемате допълнително и витамин В12 и фолиева киселина (на практика витамин В9).

Калций и витамин D. Всички са чували колко полезен е калцият за костите. Учените твърдят, че приемането на 700-800 МЕ витамин D плюс 500-1200 мг калций дневно намаляват риска от счупвания на бедрото. Ако приемате калций, избирайте и препарати, съдържащи витамин D. Резултатите от други изследвания показват, че калцият и витамин D намаляват риска от рак на червата. Последното обаче все още не се счита за напълно доказано.

Витамин Е, сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания. Две големи изследвания не успяха да докажат ползата от витамин Е за предотвратяване на тези заболявания. Така че не си струва да очакваме витамин Е да ни предпази от инфаркт или рак. Той обаче следва да присъства в приеманите комбинации от антиоксиданти – най-често заедно с витамините А и С.

Женшен и настинка. Всеки човек се надява да...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.