zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Глобалното затопляне може наистина да повлияе сериозно на човешкото здраве3 ноември 2006, здраве.bg

Процесът на глобалното затопляне може колосално да повлияе на здравето на човека, тъй като човечеството се сблъсква с рязко увеличаване на броя на заболяванията, заявяват учени от Университета Джон Хопкинс (Johns Hopkins University), цитирани от BBC. Те смятат, че именно покачването на средните температури е основна причина за увеличаването на количеството заболявания и появата на нови.
Според изчисленията на американските учени горещината е станала причина за смъртта на 30 000 жители само в Западна Европа през 2003 г. Също така съществува вероятност от повишаване на риска от възникването на инфекциозни заболявания, в частност тропически трески, маларии и други.
И качеството на въздуха оказва силно влияние върху здравето, а както е известно, през последните години той е замърсен както никога досега.
Нарастването на нивото на световния океан също носи заплаха и за хората и за изградените инфраструктури. 13 от 20-те най-големи градове в света се разположени на крайбрежието и тяхното наводняване, което не е толкова абсурдно, колкото изглежда на пръв поглед, на практика би ги направило негодни за живот на човека места.
Разрушителните наводнения, ураганите и сушите, които според специалистите стават все по-силни и по-чести, рязко намаляват производителните способности на селското стопанство в много региони по света, появяват се т.нар. “екологични бежанци”, които заплашват вече са предизвикателство за безопасност и икономиката на някои страни, намалява се количеството и се влошава качеството на питейната вода.
Учените смятат, че за процеса на глобалното затопляне вина имат не само индустриално развитите страни, но и “бедните” държави - димът и саждите от дървените и въглещните пещи, които и до днес активно се използват в тях страни, имат значителен принос за глобалното затопляне. Всеки ден около 2 милиарда души палят около 400 милиона печки, т.е. два пъти повече...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.