zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ако имате махмурлук, никакво лекарство няма да го премахне



2 ноември 2006, здраве.bg

Eдинственият начин да избегнем сутрешното главоболие в резултат от злоупотреба с алкохол е... да оставаме трезви, твърдят британски учени, изследвали някои от най-разпространените медикаменти, обещаващи бързо премахване на симптомите на алкохолната токсикоза.
За съжаление не са открити неопровержими доказателства за ползата от тези лекарствено средства, заявяват изследователите от Peninsula Medical School, цитирани от BBC.
Симптомите на махмурлука включват отслабване на паметта и визуално-пространствената ориентация, гадене, намаляване на концентрацията. Дори малкото превишаване на допустимите дози алкохол съществено повишават риска дори от смърт, подчертават учените.
Симптомите на махмурлука са следствие от въздействието върху организма на продуктите на етанола, оцетния алдехид, разстройствата в хормоналната и имунната система, обезводняването и нарушенията в съня.
За премахване на абстиненцията много често се препоръчва аспирин, парацетамол, таблетки въглен, а от храните банани, сурови тиквички и яйца, зелен чай и разбира се традиционният и различен във всяка страна начин за “народно лечение” на махмурлука.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.