zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бременността и майчинството повишават умствените способности на женатаБременността и майчинството повишават умствените способности на жената

Макар и чрез друг механизъм подобен ефект се забелязва и бащите.

здраве.bg

Майчинството влияе положително на развитието на умствените способности на жената, като ефектът може да продължи с години, твърдят група учени под ръководството на проф. Крег Кинсли от университета в Ричмънд и проф. Кели Ламбърт от колежа в Рандолф-Макон в публикация в изданието American Journal of Public Health.

Според изследователите, след раждането на детето мозъкът на жената започва стремително да се развива: “Майчинството дава силен тласък в развитието на способностите за запомняне и обучение”, твърдят учените, като обясняват факта с позитивния ефект от раждането на детето, свързан с изменения в размера и формата на отделни зони от мозъка. Причините за положителните изменения в мозъка специалистите свързват с освобождаването на много хормони, а също така с активизирането на неговите структури, възникващо по време на грижите за детето: “Хормоналните колебания по време на бременност, раждане и кърмене увеличават размера на клетките в отделни участъци от мозъка. Мозъкът на младите майки се развива в зависимост от това, как те се приспособяват към промените, свързани с появата на детето. Наблюдава се изостряне на тяхното възприятие, благодарение на което жените могат да разпознаят детето си ориентирайки се, например само по звуци или миризма”.

Американските учени за пореден път изтъкват и положителния ефект, който има върху майчиния организъм, една късна бременност, защото при раждане на по-късна възраст женският мозък получава допълнителни сили в период, когато започва влошаване на паметта, свойствено за зрялата възраст.

Специалистите твърдят, че раждането влияе положително и на общото физическо състояние на жената. Въпреки, че с възрастта здравето на жените отслабва и физическото натоварване се понася по-тежко, отколкото на млада възраст, след едно раждане на 40 години се включват скритите резерви на организма, свързани с майчиния инстинкт.

Учените твърдят, че подобен, макар и по-слабо изразен,...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    9 месеца    изследвания    секс и здраве    
 

more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.