zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За да кашляте по-малко - яжте повече шоколад24 октомври 2006, здраве.bg

Шоколадът съдържа вещества, притежаващи силно изразен противокашличен ефект, който превъзхожда дори някои от класическите медикаменти, прилагани в лечението на кашлицата. Това е заключението на британски учени от Университетския колеж в Лондон (University College London).

Опитите показват, че теоброминът, съдържащ се в шоколада, при прилагане в качеството на средство за кашлица действа няколко пъти по-ефективно, отколкото смятания по традиция за най-ефективен препарат кодеинът.

Освен това, теоброминът, за разлика от другите препарати за кашлица, практически няма странични влияния върху сърдечно-съдовата и нервната система. Механизмът на неговото действие е свързан не с потискане на центъра в главния мозък, който е отговорен за кашлицата, а с понижаване активността на блуждаещ нерв, който предава информацията от рецепторите на дихателните пътища към мозъка.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    aлтернативи    лекарства    заболявания    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.