zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамин С и настинките



Витамин С и настинките

Ако подсмърчате, витамин С не е лечението, твърдят специалисти.

здраве.bg

Репутацията на витамин С, че може да се пребори успешно с леките и средни настинки, е твърде съмнителна, твърдят американски специалисти от Националния институт по здравето на САЩ (National Institute of Health).

Те са обобщили резултатите от 55 проучвания и смятат, че не може да се направи заключение за това, че употребата на витамин С дори в дози над 2 грама дневно доказано действа срещу проявите на настинка.

“Наистина – изключения има, но 6-те изследвания, които свидетелстват за това, са извършени чрез наблюдения на хора, поставени в екстремни състояния – силен студ, продължителен престой навън през зимата, професионални спортисти. За най-често срещаните случаи, които са от значение за общото заключение, витамин С в никакви дози не влияе пряко върху причините и проявите на настинка.”

Същевременно обаче учените подчертават, че редовният всекидневен прием на достатъчно количество витамин С (над 100 мг дневно, независимо дали чрез храната или допълнително) има положителен ефект върху организма - по-точно върху неговия имунитет - когато му се налага да се пребори с настинка: “При децата продължителността на заболяването намалява с около 14%, а при възрастните – с около 8%”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    превенция    изследвания    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.