zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Акнето - ежедневният кошмар на милиони



Акнето - ежедневният кошмар на милиони

здраве.bg

Единствена причина за възникването на акнето не е открита. Според медицината може да се говори за комплекс от причини, водещи до заболяването. Това може да бъде нарушение на хормоналния статус, в частност повишение на нивото на мъжките полови хормони, наследствена предразположеност, нарушение на местен имунитет.

В резултат на въздействието на тези фактори се увеличават мастните жлези на кожата. Те започват да работят по-активно, отделяйки твърде много мазнини. Самата кожа става мазна, започва да блести и по нея добре се виждат разширените пори.

Освен това значително се увеличава количеството на мъртвите люспички по повърхността на кожата. Те се натрупват в порите, запушват ги, окисляват се и придобиват тъмна окраска. Така се образуват отворените комедони, известни като “черни точки”. В порите под тях се размножават особен вид бактерии, които променят състава на кожните мазнини.

Борбата с акнето трябва да започне с анализ на хормоните. Ако той показва повишено ниво на тестостерон, трябва задължително да се консултирате с гинеколог-ендокринолог, който ще ви помогне да коригирате хормоналния фон.

Положителен резултат дава и лечението с антибиотици, но тяхното ползване може да доведе в някои случаи до дисбактериоза. Затова най-разпространеният и ефективен начин за борба с акнето остава неговото почистване.

Целта на почистването на акнето е да се отстрани огнището на възпаление. Отстраняването на комедоните става с ръце, метална лъжичка, игла и водна пара. Червените петна след почистването на лицето се запазват няколко дни, а желаният ефект настъпва след около седмица.

Ако кожата на лицето е твърде чувствителна и вие зле понасяте процедурата по класическото премахване на акнето, направете вакуумно почистване. Това е абсолютно безболезнена процедура, която се провежда с високоактивни препарати. Мъртвите клетки от кожата се отстраняват с помощта на пилинг. Кожата се затопля със специален лосион, който създава ефекта на сауната за 30-40 минути...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.