zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Англия може да стане първата страна в света, където ще забранят пушенето дори по улиците



Франция готви същите мерки.

13 октомври 2006, здраве.bg

Британското правителство може да забрани пушенето дори на улиците. Това предложение вече се разглежда в Министерството на здравеопазването, съобщава BBC. Според проекта, се планира забрана на пушенето непосредствено до изходите на баровете, ресторантите, нощните клубове и други подобни заведения, тъй като в тези места се струпват много хора.
От юни 2007 г. във Великобритания влиза в сила забраната за пушене на обществени места. За вредния навик ще бъдат налагани глоби във всички развлекателни заведения и в различните обществени организации. Пушенето ще бъде разрешено само в личните жилища, затворите и хотелските стаи. Глобата за неспазване на наредбата може да достигне 2500 фунта.
Аналогична забрана от февруари следващата година планира да въведе и Франция. В страната ще бъде забранено пушенето на гарите и станциите на метрото, в музеите, правителствените здания и магазините. Нарушителите ще бъдат глобявани със 75 евро, а собствениците на заведения, в които е било извършено нарушението, ще заплащат 150 евро. Този закон няма да засегне ресторантите, кафенетата и нощните клубове, но само до януари 2008 година.
В Държавната Дума на Русия също са внесени три законопроекти, ограничаващи тютюнопушенето на обществени места. Пушенето може да бъде забранено в самолетите, чакалните, ресторантите, кафенетата и развлекателните центрове. Освен това руските депутати възнамеряват да задължат производителите на цигарени изделия да поместват върху опаковката допълнителна информация за вредата от пушенето.
Мерките в Европа срещу тютюнопушенето стават все по-строги. Работодателите в страните-членки на ЕС вече могат да отказват на пушачите приемането им на работа. Все по-често в обявите за свободни работни места се включва изискването кандидатите да бъдат непушачи.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    нормативи    любопитно    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.