zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Музикалният слух е физиологично явление



9 октомври 2006, здраве.bg

Наличието или липсата на музикален слух у човека се определя не толкова от функционалните, колкото от физиологическите особености на мозъка, твърдят учени от университета в Монреал (Université de Montréal ) под ръководството на Криста Хайд (Krista Hyde) и от университета в Нюкасъл (Newcastle University) под ръководството на Андрю Блеймир (Andrew Blamire), съобщи BBC.
Наличието на музикални способности обикновено се проверява с помощта на определен комплект от задачи и полученият извод за “пригодност” в тази сфера се съпоставя с резултатите от сканиране на мозъка с ядрено-магнитен резонанс.
Изследователите са установили, че долната фронтална извивка на дясното полукълбо на главния мозък при хората с музикален слух и с липса на такъв е устроена по различен начин. При хората без слух в тази област се съдържа по-малко бяло вещество, отколкото при тези, които добре възприемат и възпроизвеждат мелодиите. Това означава, че бялото вещество отговаря за предаването на информацията и неговият недостиг е сериозно препятствие за разбирането на музиката, правят извод учените.
Те смятат, че това изследване е интересно не само по отношение на активността на мозъка при слушането на музика, а и с откриването на съответните анатомични различия. Специалистите поясняват, че когато хората без музикален слух се опитват да пеят, по време на магнитно- резонансното сканиране в тяхното бяло вещество не се наблюдават почти никакви изменения, докато в мозъка на справящите се добре с музиката и пеенето, има такива.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.