zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Някои добавки от естествен произход имат отрицателни взаимодействия с лекарства против хипертония19 декември 2005, здраве.bg

Пациенти, на които са предписани лекарства за някакво сърдечно заболяване, трябва да се консултират с лекаря си в случай че приемат и алтернативни средства, защото някои комбинации могат да бъдат опасни.

Това посочват специалисти от Торонто, цитирани от Canadian Press. “Трябва да внимавате и да питате своя лекар или фармацевт за всяка едновременна или алтернативна терапия, която предприемате, дори ако става дума просто за витамини. Дори глогът, за който се смята, че понижава кръвното налягане, може да бъде опасен в някои комбинации” казва кардиологът д-р Бет Ейбръмсън.

“Дори витамин Е чрез неговите антикоагулантни свойства може да повлияе негативно върху нивата в кръвта на приеманите медикаменти. Подобен ефект имат и широко разпространени добавки като гинко билоба и женшен.”

Според данните от направеното проучване само половината от пациентите, приемащи алтернативни препарати, са уведомили за това своите лекари, а само 20% от лекарите сами са поискали информация за евентуална съпътстваща терапия.

“Дори да не са ви предписани медикаменти, действащи върху сърдечно-съдовата ви система, желателно е вашият лекар да е наясно дори за всяка хранителна добавка, която възнамерявате да приемате”, съветват лекарите.

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    изследвания    aлтернативи    лекарства    заболявания    
 

more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.