zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Някои добавки от естествен произход имат отрицателни взаимодействия с лекарства против хипертония19 декември 2005, здраве.bg

Пациенти, на които са предписани лекарства за някакво сърдечно заболяване, трябва да се консултират с лекаря си в случай че приемат и алтернативни средства, защото някои комбинации могат да бъдат опасни.

Това посочват специалисти от Торонто, цитирани от Canadian Press. “Трябва да внимавате и да питате своя лекар или фармацевт за всяка едновременна или алтернативна терапия, която предприемате, дори ако става дума просто за витамини. Дори глогът, за който се смята, че понижава кръвното налягане, може да бъде опасен в някои комбинации” казва кардиологът д-р Бет Ейбръмсън.

“Дори витамин Е чрез неговите антикоагулантни свойства може да повлияе негативно върху нивата в кръвта на приеманите медикаменти. Подобен ефект имат и широко разпространени добавки като гинко билоба и женшен.”

Според данните от направеното проучване само половината от пациентите, приемащи алтернативни препарати, са уведомили за това своите лекари, а само 20% от лекарите сами са поискали информация за евентуална съпътстваща терапия.

“Дори да не са ви предписани медикаменти, действащи върху сърдечно-съдовата ви система, желателно е вашият лекар да е наясно дори за всяка хранителна добавка, която възнамерявате да приемате”, съветват лекарите.

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    изследвания    aлтернативи    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.