zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

8 мита за лечението на депресиите



8 мита за лечението на депресиите

здраве.bg

Депресията е „тих убиец”! За съжаление, в повечето случаи хората обръщат внимание най-вече на физическото си състояние, т.е. болежките на тялото, а са склонни да пропускат тревожните симптоми на психиката, които обаче също показват, че нещо значимо не е наред. Отчасти това пренебрегване на депресията, както и другите разстройства на психиката, се дължи на неразбирането за същината на проблемите и незнанието как те могат да бъдат решени.

Мит 1. Депресията не е болест, затова няма какво да се лекува.

У много хора съществува мнението, че депресията е нещо обичайно, което се случва на всеки, че това не е болест - просто човек дава воля на лошото си настроение. А след като не е болест, не са необходими и мерки за нейното лечение.

Всъщност депресията е сериозно заболяване, дори с възможен летален изход. С лека форма на депресия човек може да се справи сам, но в тежките случаи без лечение, тя може да продължи с години и да прерасне в по-тежко заболяване, например маниакално-депресивна психоза.

В повечето случаи човек не може сам да прецени своето състояние. За разлика от други психични състояния, при депресия не могат да помогнат дори приятелите и роднините. Затова трябва да се обърнем към специалист.

Мит 2. Страдаш от депресия - значи си “психар” и мястото ти е в болница.

Депресията не е “срамна болест” и всяко притеснение на човек да признае, че е болен от нея, е повече от глупаво. Ако се наложи хоспитализиране, дори в случай на хронична депресия, това става в кризисни центрове, които приличат на санаториуми, а не в психодиспансери.
В болничния лист не се записва диагнозата.
Разбира се, можете да попаднете на компетентни психиатри, но може и да срещнете такива, с които е по-добре да нямате работа, но не е ли така при всяко заболяване?!.

Мит 3. Депресия - това е завинаги.

Не е задължително депресията да стане хронична. При адекватно лечение на определен депресивен епизод може да се забрави за тази болест. Завинаги.

Мит...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    заболявания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.