zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да изберем подходящата диета - явно не е толкова лесно!



Как да изберем подходящата диета - явно не е толкова лесно!

Във всички случаи изборът трябва да е строго индивидуален.

dieti.info
четете още в dieti.info


Днес има много диети за отслабване, които обещават ефективно, а и трайно, намаляване на теглото. Как да изберем тази, която действително ще подобри фигурата ни без да навреди на здравето ни?

За хората, страдащи от затлъстяване, захарен диабет, хипертония, исхемична болест на сърцето е категорично противипоказано сами да подбират диетите си - само лекар-диетолог на основата на анализи е способен да състави дневното меню, което ще доведе до намаляване на теглото без това да се отрази негативно на здравето.

Ако наднорменото тегло не е в болезнен стадий и жената е практически здрава, тя може да прибегне до помощта на съществуващите популярни диети. Но избирайки диета, всеки трябва да се спазва основното правило: да консумира такива продукти, които могат да бъдат наречени традиционни, т.е. с които генетически е свикнал неговият организъм. Разбира се, не е нужно да се отказваме от екзотичните продукти - просто те трябва да са на втори план.

Думата “диета” в превод от гръцки не означава нищо повече от начин на живот. В широкия смисъл днес терминът може да бъде определен като начин/навици на хранене, а в по-тесния, който у нас най-често се подразбира – начин на хранене, водещ до намаляване на теглото.

За да изберем правилната диета, подходяща именно за нас, трябва да имаме представа от какво се състоят хранителните продукти, кои вещества в тях са полезни и кои вредни.

Монодиетите, включващи само 1 продукт, не се препоръчват. Наистина, след определен срок хората, спазващи тези диети, значително отслабват, но бързо възвръщат предишното си тегло, след като ги прекратят.

Монодиета може периодично да се прави като допълнение към основната диета, но само в продължение на един ден. Диетолозите наричат тези промени в храненето разтоварващи дни. Разтоварващата диета е подходяща например след “тежка” празнична трапеза, за да се “прочисти” организмът. Най-общо съществуват около 20 монодиети: плодова, зеленчукова, млечна, рибна, месна, оризова и т.н.

При избора...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    55+    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.