zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да запазим отлична форма между 25 и 35



Да запазим отлична форма между 25 и 35

Основна цел е замяната на мастната маса с мускулна.

здраве.bg

Като цяло състоянието на човешкия организъм в "зрялата младост" се отличава с наличие на повече мускулна тъкан, отколкото мастна. Това на практика означава, че все още повечето хора нямат проблеми с добрата обмяна на веществата. Разбира се, има и няколко допълнителни условия - сравнително балансирано хранене, относително достатъчно физическа активност и липса на високо наднормено тегло.

Препоръчително: Добавете още мускулна маса, за да се освободите от излишните килограми. Силовите упражнения са най-подходящи за целта, като те помагат на организма също да изгори повече калории. Не е необходимо да се отделя много време: например за жените са достатъчни 3 пъти седмично по 5 минути упражнения и по 15 минути натоварване с кардиотренажерите, на мъжете – 2 до 3 пъти повече.

Нека движението стане важна част от вашия живот. Ако предпочитате спокойните занимания, например разходките, то тогава се старайте да се разхождате минимум 1 час дневно. Колкото повече се движите, толкова по-активен е вашият обмен на веществата, а това означава, че се изгарят повече калории.

Не игнорирайте упражненията, ако сте слаби и без особени спортни заложби. Мазнините при слабите хора също се натрупват, но не на обичайните маста като бедрата или корема, а около вътрешните органи и под кожата.

Не пропускайте храненията. Създайте си навици за редовно хранене, което ще запазва обмяната на веществата на едно и също ниво. Старайте се да употребявате около 2400 калории дневно. Диетолозите препоръчват следната схема: 25-30% от калориите да се приемат по време на закуска, около 40% - на обяд и 25-30% - на вечеря.

Не се измъчвайте с диети освен ако някой специалист не ви е препоръчал да го правите. Спазвайки диети, хората губят мускулна и костна маса и вода, а мазнините в много случаи остават непроменени.

При жените бременността не е повод за отпускане. Заниманията с фитнес през нея увеличават шанса на бъдещите майки да нормализират теглото си по-бързо след...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.