zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Твърде честите раждания съкращават живота



Най-дълго живеят жените, родили след 40-годишна възраст, твърди изследване.

15 септември 2006, здраве.bg

Ранната бременност, късите интервали между отделните бременности, големият брой деца и бездетността съкращават продължителността на живот при жените. С най-добро здраве и голяма продължителност на живот се отличават жените, които се решават да родят след 40 години.
До тези изводи достигнаха изследователите от Центъра за изследвания на населението към Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина (London School of Hygiene
and Tropical Medicine
), които изследвали 3 големи групи жени от САЩ и Великобритания, родили през периода 1911-1946 година.
Участничките, които са родили деца с интервал по-малко от 18 месеца, след 50-годишна възраст са се сблъсквали с повишен риск за тежки заболявания и смърт в сравнение с техните връстнички, които са раждали с по-продължителни интервали. Жените с пет и повече деца също са имали повече здравословни проблеми, в сравнение с жените с не повече от 2 деца.
Според специалистите, негативните за здравето последствия следва да бъдат свързани най-вече с физиологичното пренапрежение на организма, характерно за многодетните майки.
Лондонските учени подчертават, че ранната бременност също може да доведе до здравословни проблеми. Нейното негативно въздействие се обяснява с това, че организмът на бъдещата майка не е готов за бременността, както и със стреса, свързан с ограниченията, които налага ранното майчинство върху девойката.
Изследователите изясняват, че жените, които са родили след 40-годишна възраст, се отличават от своите връстници с по-добро здраве и по-голяма продължителност на живот.
По-ниските средни показатели на продължителност на живот при бездетните жени специалистите обясняват с тяхното слабо здраве и заболявания, които са им попречили да създадат семейство и деца и със стреса и депресията, които съпътстват самотата.

 
добави в:
 
Още по темите:
секс и здраве    изследвания    9 месеца    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.