zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Във водата се отслабва!Във водата се отслабва!

фото: sxc.hu

Плуването е един от комплексните спортове, които най-комплексно натоварват организма.

здраве.bg

Много хора са убедени, че във водата се изгарят повече калории отколкото на сушата. И това е вярно. Плуването е един от най-безопасните и физиологични спортове. Практикувано редовно, то подобрява кръвообращението, укрепват сърцето и дихателната система, помага да се разтовари гръбнака и формира правилна стойка на тялото.

За да отслабнете във вода могат да ви помогнат следните правила:

1. Плувайте активно.
Забележимото “изгаряне” на мазнините започва само при честота на сърдечните съкращения от 135 удара в минута. За да не се окаже натоварването голяма изненада за вашия организъм, преди самото плуване направете 10-15 минутно загряване. То трябва да включва поне няколко движения на главата, кръгови движения с ръцете, навеждания и прикляквания.

2. Ако не можете да плувате, добре се запишете на аквааеробика.
Ако не се задържате лесно над водата и преодолявате 25-метровия коридор на басейна за минута, едва ли ще постигнете желания ефект от отслабването чрез плуване. Или се научете да плувате по-добре или ще ви помогне аквааеробиката - за нея не е задължително да плувате добре. Тези занятия са по-забавни за лошите плувци, а и осигуряват необходимата честота на пулса.

3. Забравете за дъното, стъпалата и ръба на басейна.
Ако по време на тренировка решите да си починете, по-добре е да полежите във водата. Не стойте до ръба на басейна или върху стълбите. Когато човек лежи във водата, губи повече калории, защото за да се задържи на повърхността, извършва движения с ръцете и краката.

4. Редувайте различните стилове на плуване.
Най-много калории се изгарят при плуване бътерфлай (този труден стил се нарича още “делфин”). Ако вашата подготовка позволява това, посветете се на този стил поне 5-10 минути. Схемата на плуване може да бъде следната: 5 минути крол или по гръб, 1 минута бътерфлай.
Брусът е най-бавният е спокоен стил на плуване. При него е желателно издишането да става във водата. Ако главата се намира над водата, гръбнакът...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    aлтернативи    
 

more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.