SUNY Downstate установиха, че в човешкия мозък има мулекулярен"> SUNY Downstate" />
zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Човешката памет работи подобно на харддиск4 септември 2006, здраве.bg

Американски учени от медицинския център SUNY Downstate установиха, че в човешкия мозък има мулекулярен механизъм, който отговаря за съхраняването на информацията и той действа на същия принцип, на който работи и компютърния харддиск, съобщи BBC.
Както са показали направените експерименти, временното потискане на съответните молекули може да спре усвояването на постъпващата информация и на практика да блокира дълговременната памет.
Според твърденията на американските учени, дълговременната памет се обезпечава от фермент, наречен протеинкиназа М-зета, който има свойството да укрепва връзките между невроните чрзе механизъм, аналогичен на съхраняването на информацията в компютрите, т.е. чрез двоичен код, състоящ се от нули и единици.
Специалистите са уверени, че тяхното откритие ще може да се прилага при разработването на нови методи за лечение на разстройства, свързани с нарушение в съответните връзки в мозъка, например невропатични болки, болките в ампутирани крайници, дистония и посттравматичен стрес.
Във фармацията резултатите от изследването могат да бъдат прилагани при разработването на нови терапевтични средства за укрепване на паметта или предотвратяване на нейната загуба.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.