zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пчелният мед може да се използва за лечение на някои състояния



Пчелният мед може да се използва за лечение на някои състояния

© sxc.hu

Няколко прости рецепти с мед, полезни за здравето .

здраве.bg

Лечебните свойства на пчелния мед и продуктите, производни от него, са известни и прилагани отдавна в традиционната медицина по целия свят. Ето някои състояния на организма, при които той може да се използва като алтернативна форма за облекчаване и дори лечение:

При безсъние

Една супена лъжица мед се консумира 30-40 минути преди лягане.

При проблеми със стомаха и червата

При язвени болки и гастрит с повишена киселинност медът трябва да се приема на гладен стомах (два часа и половина преди хранене или три часа след него), като се разтворят 30-35 г в чаша топла, преварена вода. За да се избегнат киселините, медът може да се приема с мляко. На тези, които имат понижена киселинност, се препоръчва да приемат меда 5-10 минути преди хранене.

При сърдечно-съдови заболявания

При исхемична болест на сърцето, миокардит, нарушение на сърдечния ритъм, хипертония най-удачно е да се консумира горски мед, а също и мед с глог, мента или лавандула.

Дневната доза е от 50 до 90 г, разпределена на 3 до 5 приема за деня. Необходимо е да се приема по този начин в течение на 1-2 месеца, като най-добре е другите сладки храни да бъдат изключени от хранителния режим.

Преимуществото на пчелните продукти пред лекарствените се състои в това, че медът е способен да нормализира кръвното налягане – повишава ниското и понижава високото.

Маски и масажи с мед

При масажите и маските се получава двоен ефект – медът изтегля токсините от организма, а витамините, микроелементите и другите полезни вещества, които той съдържа, попадат в него. Затова резултатът от такива козметични процедури е здрава и еластична кожа. Освен това, медът се прилага ефективно за корекции на фигурата и за лечение на целулита, но тези процедури най-добре да бъдат правени при специалист. В домашни условия може да се приготви...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.