zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кърменето повишава устойчивостта на детето срещу стрес



Естественото захранване предпазва и от много други инфекции и алергични реакции.

7 август 2006, здраве.bg

Децата, хранени с кърма, по-леко понасят стрeса и се характеризират с по-ниско ниво на тревожност, съобщава списание Archieves of Disease in Childhood.

До този извод са достигнали учените от Каролинския институт (Karolinska Institute ) в Стокхолм след анализ на резултатите от изследвания, в които са участвали над 9000 деца.
Те са били наблюдавани още от тяхното раждане, като е било отбелязвано кои от тях са на кърма и кои - на изкуствено хранене.

На 5 и 10-годишна възраст са били определяни нивата на тяхната тревожност и устойчивост срещу стреса.

Учените са анкетирали също родителите за психологическата ситуация в семейството, например развод или отделно живеещи родители.

Резултатите от изследването показват, че най-голямо ниво на тревожност се наблюдава при децата, които са преживели развода на родителите си. Но тези деца, които са били кърмени, понасят по-леко ситуацията, отколкото тези, които са били на изкуствено хранене, информира Скот Монтгомъри (Scott Montgomery), ръководител на изследването.

Причината за тази зависимост засега не е известна. Според една от хипотезите, майчиното мляко влияе върху развитието на нервната система на детето, но кърменето може да бъде индикатор и на други фактори, в частност на физическия контакт на майката с детето.

Специалистите напомнят, че кърмата съдържа много хранителни вещества, хормони, ферменти, фактори на растежа и антитела. Според тях, естественото хранене предпазва детето от респираторни и чревни инфекции, а също намалява риска от развитието на алергични заболявания.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.