Princeton University), в доклад за тяхно изследване"> Princeton" />
zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бащинството влияе благоприятно на мозъчната дейност2 август 2006, здраве.bg

Това е изводът на учените от университета Принстън (Princeton University), в доклад за тяхно изследване, изнесен на 5-ия Форум на европейското общество на невролозите (Forum of European Neurosciences) във Виена.
Според американските изследователи, бащите по правило всъщност са склонни да споделят наравно с майките грижата за малките деца, въпреки че това е рядко срещан факт в животинския свят.
Учените са установили структурни изменения в предфронталната кора - област в мозъка, отговаряща за планирането и паметта, при мъжете, станали наскоро бащи. В тези участъци е била наблюдавана повишена активност на невроните и по-голяма количество съединения. Броят на тези рецептори обаче намалява с израстването на децата и се връща към първоначалните си показатели, когато те стават независими.
“Бащинството предизвиква изменения в области от мозъка, отговорни за когнитивните функции”, съобщават учените. “Тези изменения могат да бъдат неврологична основа на родителските задължения”.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    деца    любопитно    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.