Weisman Institute) и техни американски колеги"> Weisman" />
zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Открит е кодът за достъп към човешките гениИ природата се презастрахова, твърдят израелски и американски учени.

1 август 2006, здраве.bg

Израелски учени от научния институт Вайсман (Weisman Institute) и техни американски колеги от Северозападния университет (Northwest University) намериха и разгадаха допълнителните “думи”, зашифровани в самите последователности на основите на ДНК, носещи главната генетична информация.
Генетичният код определя всички белтъчини, които клетката може да създаде. Вторият код, според версията на учените от Израел и САЩ, е скрит под формата на повтарящи се последователности на основите на “буквите” в основния код и определя разположението на множество нуклеозоми, около които като бримка се увива самата ДНК.
Учените доказаха, че за да се образува ДНК нуклеозома в определен участък са достатъчни само няколко от редицата открити последователности. Аналогично на кода на ДНК, определящ коя аминокиселина в каква позиция на белтъчната молекула ще се намира, кодът, определящ възникването на нуклеозомите също притежава свойството за дегенериране, т.е. едно явление се кодира с няколко различни комбинации.
Това може да свидителства за единната природа на методите на кодиране на информация както на нивото на самата ДНК, така и на нивото на изведени от нея блокирани участъци.
Вероятно, наслагването на тези две системи за кодиране на една и съща последователност от “знаци” в ДНК е механизмът, който позволява да се предава по наследство информация едновременно голяма по обем, абсолютна по точност и в същото време позволяваща на организма ясно да реагира в отговор на промените в околната среда.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.