GlaxoSmithKline (GSK) обяви за успехите си в разработването на ваксина"> GlaxoSmithKline" />
zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Във Великобритания създадоха ваксина срещу птичия грип



31 юли 2006, здраве.bg

Британската фармацевтична компания GlaxoSmithKline (GSK) обяви за успехите си в разработването на ваксина срещу щама H5N1 на вируса на птичия грип. Представители на компанията съобщиха, че масовото производство може да започне в началото на 2007 г. По време на клиничните изпитания в Белгия ваксината е показала добра ефективна при въвеждане на две дози по 3,8 микрограма, съобщи Би Би Си.
Както поясняват от GSK, размерът на необходимата доза – в дадения случай много малка, е особено важен, тъй като колкото по-малка е всяка доза, толкова повече дози могат да бъдат произведени за кратко време.
От 2003 г. са регистрирани 231 случаи на заразяване на хора в различните страни от тази болест. 133 от тях завършиха със смърт.
Никой не се наема да прогнозира какъв ще бъде новият вирус, ако настоящият мутира значително. Съответно никой не може да създаде ваксина, гарантираща ефективност в случай на епидемия. Фармацевтите разработват препарати на основата на съществуващия щам H5N1, за да осигурят поне някаква защита на хората. Освен това тези разработки ще позволят по-бързо да се произведе ваксина срещу други щамове на птичия грип, ако такива се появят.
Новата ваксина на GSK, както и препаратите на други компании, чакат одобрението на съответните инстанции в САЩ и Европа.
След срещата на ръководството на GSK с президента на САЩ Джордж Буш през миналата година, компанията получи 272 млн. долара финансова помощ за разработването на нови ваксини и за развитието на нови технологии за тяхното производство.
От GSK съобщиха още, че цената на една доза от ваксината ще струва около 7 долара.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.