zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 “ако” за почиващите



5 “ако” за почиващите

здраве.bg

По статистика през лятото един от всеки 5 посетители на поликлиниките се обръща към специалистите с оплаквания от ухо, гърло или нос. Затова,

• Ако се готвите за почивка, отидете на преглед при отоларинголог, който да провери дали нямате в ушите си сярни наслоения. Под влияние на водата те често създават дискомфорт и болка.

• Ако обичате да се гмуркате, задължително си излекувайте преди това носоглътката, защото подводното плуване може да доведе до отит.

• Ако до мястото на почивка трябва да стигнете със самолет, а страдате от някакво респираторно заболяване, постарайте се да се излекувате преди това. В противен случай ще усещате по-силно, в някои случаи – болезнено, разликата в налягането и ще ви измъчва болка в ушите. Освен това възпалението може да се прехвърли върху средното ухо и да доведе до отит.

• Ако след къпане се появят парене, сърбеж, дискомфорт в ушите, е необходимо да се използват капки с антисиптичен ефект, най-простото е слаб разтвор на водороден прекис или спирт. Ако усещанията са болезнени (най-често нощем) се прави сгряващ компрес. Но при засилваща се болка (когато собственият глас ви звучи особено) веднага се обърнете за помощ към специалист.

• Ако пътувате в горещи страни с малко дете, пресметнете така времето, че температурите да бъдат високи и при вашето завръщане. Реаклиматизацията за децата е особено важна: рискът да се простудят е значително по-висок, ако от горещини детето попадне на студено или дъждовно време.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    деца    превенция    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.