zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Отпуската е стрес за хората в депресия



Простата смяна на обстановка не помага да се преодолее чувството на потиснатост.

28 юли 2006, здраве.bg

Ако един човек е в депресия, дори не е препоръчително да излиза в отпуск, защото това задълбочава, а не облекчава неговото състояние, твърдят немски учени. В периода на ваканциите и отпуските дори се увеличава склонността към самоубийство при хората, страдащи от депресия, смятат учени от Асоциацията на немските психиатри, цитирани от Би Би Си.

“Смяната на мястото не помага на човека да се справи с депресията. Точно обратното, има вероятност, той да се безпокои много по-силно в новата обкръжаваща среда, в която попадне”, подчертава Криста Рот-Сакенхайм, председател на Асоциацията.

Когато човек в депресия замине в отпуска, той може да се почувства самотен и като следствие на това се появяват мисли за безсмислие на живота заради контраста между всекидневието и красивите места, в които той пребивава в момента.

Според изнесените данни, 10 -15% от пациентите с клинична депресия извършват самоубийство. Затова специалистите препоръчват да се говори с тези хора, да се изслушат проблемите им и да се показва повече съчувствие. Темата за суицида не трябва да се игнорира, защото тези мисли са признак на болестта.

“В повечето случаи хората с депресия желаят да говорят за проблема си”, казва Рот-Сакенхайм. “Приятелите и роднините трябва да ги поощряват, да търсят професионална помощ, тъй като депресията е сериозно състояние, което не трябва да се изпуска от поглед. Приятел или заинтересован човек може да възпрепятства страдащия от депресия да извърши фатално”.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.