zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Прекалената грижа за децата е вредна



Самостоятелността у децата трябва да се развива особено след 6-7 годишна възраст.

27 юли 2006, здраве.bg

Т.нар. хиперопека, т.е. прекомерната грижа за децата, е вредна за тяхното развитие, както всичко, в което е изгубена мярката, твърдят специалистите. Когато родителите обкръжават детето с повишено внимание, защитават го дори при липса на реална опасност, постоянно го държат близо до себе си, за да контролират всичко, което прави, те всъщност го лишават от възможността да се учи самостоятелно да преодолява трудностите.
Като резултат от такова поведение на родителите, детето се приучва във всяко проблемна ситуация да чака помощ от възрастните.
Преди всичко хиперопеката се среща при майки с т.н. астеничен тип нервна система, които запълват потребността от привързаност и любов преди всичко в самите себе си, въпреки че не осъзнават това или не желаят да го признаят.
Има и майки, които постоянно изпитват страх за своето дете, натрапчиви опасения за неговия живот, здраве и благополучие. Те често могат да бъдат видени при всякакви лекари, а ако бъде открит някакъв здравословен проблем, изпадат в паника и вземат свърхмерки, които в повечето случаи носят повече вреда отколкото полза.

С какво е особено опасна хиперопеката?
Преди всичко тя може да доведе до зависимост, инфалтилност, неувереност на детето в себе си и други неприятни последици.
Ако детето е научено на постоянен контрол, то започва да изпитва непрекъсната нужда от него.
Децата още на 6-7 години трябва да се научат на самостоятелност при изпълняване на домашните упражнения, а не да бъдат под постоянен контрол. Ако това не се случи, в училище детето започва да преживява и нервничи, да се съмнява във всичко, което прави и да търси друг, под чийто контрол да върши всичко.
При мнителните деца често се наблюдават и нервни сривове. Ето защо контролът на родителите над собственото им поведение спрямо детето и опитът да не налагат своя авторитет са особено важни за това детето да расте самостоятелно, независимо и уверено в себе си.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    психология    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.