zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Силиконът отново излиза на мода



Данните са вреда от него са противоречиви и все още се смята за недостатъчни.

25 юли 2006, здраве.bg

За “баща” на силиконовите гърди се смята американският хирург Тони Кронин. Според една история, превърнала се почти в легенда, идеята за използването на силикона за корекция на формата на гърдите, е възникнала по време на една от нощните му смени през зимата на 1961 г., когато той преливал на пациент донорска кръв. Държейки в ръката си торбичката с кръв, хирургът осъзнал, че по форма и обем тя силно напомня женската гърда.
След няколко месеца той имплантира примитивна “протеза на гърда”, представляваща силиконова торбичка с гел, на кучето си Есмералда. Експериментът преминава успешно и след година пластичните хирурзи започват да използват силикона за промяна на формата и обема на женските гърди.
Кратковременните резултати са толкова успешни, включително от психологична гледна точка, че през 70-те и 80-те години на такава операция се подлагат хиляди жени. Повечето от тях са доволни от новия си имидж, повишаващ увереността им в себе си, но постепенно в специализираната литература започват да се появяват съобщения за негативните последствия от имплантирането на силиконовите протези.
С течение на времето се констатира, че след 8-10 години при много жени силиконовата обвивка се е разкъсала и съдържащият се в нея полутечен силиконов гел се е разтекъл по тъканите на жлезата. Причината за това разкъсване може да бъде всякакво невнимателно движение или докосване. Медицинският силикон се разпознава от имунната система като чуждо тяло и след разкъсването на имплантата той предизвиква възпаление, съпроводено с рязка болка и отоци, завършващо с деформация на млечната жлеза.
Появили се и данни за това, че попадането на силикон в тъканите провокира развитието на злокачествени образувания не само на гърдата, но и на белите дробове, дори и в главния мозък.
За хирурзите и производителите новият период е белязан от поредица съдебни искове и изплащания на компенсации.
Много страни, включително и САЩ през 1992 г., забраняват използването на медицинския силикон за пластика на млечните...

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    любопитно    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.