zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Каквато храна ядете, такова е и здравето ви



Каквато храна ядете, такова е и здравето ви

Някои конкретни факти са още спорни, но като цяло правилото е несъмнено вярно.

здраве.bg

Здравето може да се определи според продуктите, които употребяваме в храната си, твърди съвременната диетология. Дори старата поговорка гласи в същия дух: “Кажи ми какво ядеш, да ти кажа какво е здравето ти”. Ето няколко примера за това как храната влияе върху нашето здравословно състояние:

Зеленият чай
Японски учени скоро завършиха проучване, според чиито резултати зеленият чай намалява вероятността от поява на рак. Неговото действие срещу раковите образувания най-вероятно е свързано със съдържащите се в него специфични антиоксиданти. Специалистите препоръчват на ден да изпиваме не по-малко от 2-3 чаши зелен чай.

Червеното вино
В някои страни като САЩ и Канада лекарите-кардиолози вече препоръчват на своите пациенти да пият червено вино, защото то помага при различни сърдечно-съдови заболявания или предпазва от тяхната поява. Все още е трудно да се каже, че изследванията в тази посока са достатъчни и резултатите от тях - еднозначни, но няма съмнение, че червеното вино съдържа богат комплекс от антиоксиданти. Затова и диетолозите препоръчват да се предпочита сока от грозде – той съдържа същите вещества, но не е вреден, тъй като не съдържа алкохол.

Шоколадът
Тук мненията са все още най-различни, но има редица нови изследвания, които показват ползата от шоколада – най-вече тъмният. Финландски учени твърдят, че децата се раждат по-здрави и растат по-спокойни, ако по време на бременността майката яде шоколад. Британски учени пък наскоро заключиха, че в някои случаи шоколадът е по-ефективен при кашлица, отколкото традиционните средства.
Това, което е сигурно е, че компонентите, получени от какаото, нямат нито един от страничните ефекти, свързани с обичайните лекарства за продължителна кашлица, което, разбира се, не прави шоколадът универсално лекарство.

Доматите
Най-новото изследване, проведено от учените от Харвардския университет показва, че доматите са изключително полезна храна за профилактика на редица сериозни и опасни заболявания....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.