zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Над 80 инфекции се предават чрез ръцете



Над 80 инфекции се предават чрез ръцете

Най-много бактерии има по количките в супермаркетите и мишкитe в интернет клубовете.

здраве.bg

Представите на хората за това по кои обществени места и предмети се съдържат най-голямо количество бактерии се разминава доста с действителността.

Това показват резултатите от проучване, проведено от корейски учени по поръчка на местния Съвет за защита на потребителите, цитирано от Би Би Си.

Според данните най-голямо количество вредни бактерии се съдържат върху дръжките на количките в супермаркетите - 1100 единици бактерии на 10 кв.см. На второ място - върху компютърните мишки в интернет-кафенетата - 690 единици бактерии. Ръкохватките в градския транспорт заемат трето място с 380 единици бактерии, следвани от дръжките на вратите на тоалетните. Списъкът завършва с бутоните на асансьора (130 единици бактерии) и ръкохватките в метрото (86).

В същото време представите на хората са доста различни. Според проведена в САЩ телефонна анкета, в която са участвали над 1000 души, 64% от анкетираните смятат, че най-много бактерии има върху дръжката на вратата на тоалетната, 75% смятат за най-опасни капаците на тоалетните чинии в ресторантите, докато в действителност бактериите, които се събират в кухненската мивка, значително превишават количеството бактерии в тоалетната.

В офисите рекордьори по бактерии са телефонните слушалки, следвани от повърхността на стола, клавиатурата и бутоните на асансьора.
На обществените места най-замърсени с бактерии са детските площадки за игра, клавиатурата на банкоматите, парапета на ескалаторите.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хигиена    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.