zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Психолозите могат да предсказват бъдещи болести на човека



20 юли 2006, здраве.bg

Предразположението към боледуване и към какви заболявания човек е най-склонен до известна степен се определя от характера, темперамента, личностните качества и начина на мислене на човека, твърди онлайн изданието Psychology Today.
Егоистът има по-големи шансове да се разболее от алергия или рак, отколкото алтруиста, твърдят специалисти. Ако човек не се грижи за хората около себе си и се отнася враждебно към тях, клетките на тялото постъпват по същия начин - започват да изработват антитела срещи себеподобните си или се разрастват в ущърб на всички останали. Това според изследванията може да доведе например до ракови образувания.
Заядливият характер и склонността към язвителни забележки е пряк път към язвата на стомаха и дванадесетопръстника, жлъчните мисли водят до проблеми с черния дроб и пикочния мехур. Особено чувствителните натури често реагират на преживяванията с носови, а много от жените - и с маточни кръвотечения.
Скоростта на образуването на тромб, запушващ определен съд, също зависи от психологическото състояние. Когато човек се вълнува, кръвта се съсирва по-бавно. Човек трябва малко да се успокои и всичко се връща в норма.
Дори от научна гледна точка предсказването към какви заболявания е склонен един човек не изглежда лишено от смисъл. За тази цел не е необходимо да се ходи при гледачка или да се прави хороскоп - достатъчно е да се поговори с психолог, завършват с известна доза шега учените.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    психология    aлтернативи    любопитно    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.