zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Апетитът: следвайте вкуса си!Апетитът: следвайте вкуса си!

Чрез желанието да се яде едно или друго организмът подава сигнали от какво се нуждае.

здраве.bg

Понякога ни се иска да се поглезим с нещо за ядене, което със сигурност знаем, че не е полезно за организма. Трябва ли да потискаме желанията си за да се предпазим от възможните здравословни проблеми?!
Отговорът е не. Защото, желаейки да опита един или друг продукт, организмът се саморегулира, което е залог за добро настроение и здраве.

Ако ви се яде месо...

Особено ако ви влече към суровите пушени колбаси, това означава, че не ви достига холестерол и мазнини за активната работа на мозъка и за поддържането на нормалното хормонално ниво. В пушеното месо има много наситени мастни киселини и холестерол. Пушените продукти стимулират и половото влечение. Диетолозите съветват да си купувате пушени продукти 2 пъти седмично, но не по-често, защото по правило пушеното притежава канцерогенни свойства.

Чудесен източник на наситени мастни киселини е и кравето масло (30 г дневно).
Влечението към пушеното месо при хората, които спазват диета, говори за това, че е време в храната да се увеличи количеството мазнини за сметка на пловодете, ядките и растителното масло.

Ако ви се иска солено - маслини, кисели краставички, солена риба...

Влечение към готварската сол се наблюдава при ускорена обмяна на веществата, повишена активност на щитовидната жлеза, при интензивна физическа работа или бременност. Това говори за желанието на организма да събира сили и да трупа повече енергия. Така че - хапнете си спокойно днес нещо солено, но не забравяйте утре да увеличите количеството вода (2 чаши преди всяко ядене), защото голямото количество сол задържа течностите в организма и повишава кръвното налягане.

Ако ви се яде нещо кисело - лимон, туршия

Вие се намирате в преддепресивно състояние или просто много работите и се нуждаете от голямо количество енергия. Възможно е да е намалена и киселинността на стомашния сок. В киселите плодове и зеленчуци се съдържа много витамин С. Започнете закуската с портокал, а в ежедневната си храна включете червени чушки...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 

more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.