zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Някои храни повлияват положително на стреса



Някои храни повлияват положително на стреса

На първо място яжте повече зеленчуци.

здраве.bg

... има нужда точно от обратното, колкото и абсурдно да звучи на пръв поглед.

Ако чашката кафе все пак ви помага да се съсредоточите, не се отказвайте от нея. При пълно отказване от кофеина е възможно през първите дни да се появи главоболие и чувство за преумора. Пийте повече вода и сокове и яжте повече плодове - фруктозата, която се съдържа в тях, стимулира дейността на главния мозък.

Ако цял ден сте в движение, задължително вземете със себе си бутилка минерална вода и пакетчета билков чай - те са много добри антидепресанти.

От стреса не се излиза изведнъж – това е процес, който минава през различни етапи. През всички тях в храната е добре да се включват и различни подправки. Конкретният механизъм на тяхното действие все още не е докрай изследван, но розмаринът, босилекът, копърът, чилито и майоранът (градински чай) несъмнено повишават настроението.

Употребявайте по-често ориз. Комплексът от въглехидрати, съдържащи се в него, способства за изработването на серотонин, т.е. - за поддържането на доброто настроение. Освен това в ориза има протеини и витамини от групата В. Друг добър източник на серотонин са доматите, на основата на чийто екстракт се произвеждат и много хранителни добавки.

В крайна сметка най-важното, което е добре да се запомни за борба със стреса, е, че и тук, както в живота изобщо, най-важен е балансът – ако не се прекалява с нищо, резултатът не може да бъде отрицателен.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.