zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ако умората не иска да си отиде...



Хроничната умора може да се дължи на различни фактори – от прекалено много работа до злокачествени образования.

11 юли 2006, здраве.bg

Лятото е в разгара си и би трябвало всеки човек да усеща прилив на сили и бодрост. Ако обаче през последните 2-3 месеца усещате
• безпричинна умора, невъзможност да се съсредоточите
• влошаване на паметта
• нервозност и раздразнителност
• проблеми със съня
• често главоболие
• намаляване на сексуалното желание,
то вие сте в плен на синдрома на хроничната умора.

Ако през последните 6 месеца сте преболедували от тежък грип, вирусна инфекция или често на устните ви се е появявал херпес, хроничната умора не е нелогична последица - в 50% от случаите тя се предизвиква от вируси от групата на херпеса. При намаляване на имунитета херпес-вирусите се активизират.
В такива случаи е добре да се направи обща кръвна картина и анализ на евентуално откритите вируси. Ако “вирусната теория” се потвърди, са необходими средства, повишаващи имунитета, антивирусни препарати, антистресови комплекси за нормализиране на емоционалния фон.

Умората може да е свързана и с физическото натоварване или с времето - особено в горещите дни. Затова често хората се оплакват от променливо кръвно налягане, виене на свят, сърцебиене, потене или недостиг на въздух - все признаци за умора от съдов произход. Възможните варианти са: вегетосъдова дистония, нарушения на сърдечния тонус - хипо- или хипертония. Необходимо е внимателно да се изследват съдовете, да се направи ЕКГ и ЕХО-кардиография.

Понякога човек усеща не толкова физическа умора, колкото морална - настроението рязко се променя, завладяват ни мрачни мисли, усещане за непотребност, самота, обща апатия. Хроничната умора на практика винаги съпровожда астеничната (недостига на сили) и апатичната (безпомощна) депресия. В този случай е необходима намесата на психотерапевт. Без помощ от специалист това състояние може бързо да се влоши. Специалните тестове и беседата с лекар ще покажат външните (след неприятно събитие) или вътрешните механизми, по които се е развила депресията. Лечението е комплексно: психотерапия...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.