zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

75% от жените не са доволни от секса



Най-често проблемът се залага в детството.

11 юли 2006, здраве.bg

Сексолозите определят две големи групи жени, които се усещат като неудовлетворени и “неосъществили се в интимния живот”.
Към първата те отнасят тези, които изпитвайки достатъчно силно влечение, но често не усещат наслада от половия акт и не достигат до оргазъм, дори при наличието на подходящ партньор.
Към втората група спадат жените, способни да почувстват наслада, но отношенията с партньорите им са такива, че те не получават достатъчно секс и способностите им не са поискани или оценени от партньорите.
Според специалистите 25% от зрелите жени съставят първата група, а тези във втората са два пъти повече. Това на практика означава, че на 3/4 от женския пол е свойствена продължителна сексуална неудовлетвореност.
Днес сексолозите смятат, че в основата на проблемите на жените от първата група не лежат хормонални нарушения, както се смяташе преди. При тях нивото на естрогените и другите хормони, отговарящи за сексуалната наслада, не са по-ниски, отколкото при тези, които изпитват оргазъм.
Техните проблеми всъщност са обусловени най-често от усещането за вина и срам от собствената чувственост и за усещанията, които в много от случаите са неосъзнати. Тези чувства са се формирали още в детството в резултат на родителски забрани, ограничения и наказания. Често на 5-10 годишна възраст те са били наказвани от своите родители за еротични игри или мастурбиране. След наказанието у децата възниква силно чувство за срам и вина и те се отказват от всякаква сексуална активност, дори от фантазиите си.
Такива момичетата израстват с убеждението, че е “лошо да се пипат”, те престават да докосват клитора и влагалището си и по този начин тяхната чувствителност се изгубва. А за да си чувствителен в зряла възраст, според сексолозите е необходимо под някаква форма в детството да се занимаваш с мастурбиране - това подготвя и психиката, и тялото за сексуалния живот.
Всички момчетата практически се занимават с мастурбация, докато при момичетата този процент е малко повече от 40. Парадоксът...

 
добави в:
 
Още по темите:
секс и здраве    психология    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.