zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Синдромът липса на отпуск



Работохоликът живее по-кратко дори от тези, които злоупотребяват с алкохола.

11 юли 2006, здраве.bg

Все повече хора, особено тези, които имат собствен бизнес, постепенно се превръщат в работохолици, работещи често не само без отпуска, но дори и без почивни дни. Натрупаната умора постепенно се превръща в хроничен стрес, а той, според специалистите, преминава в синдром, наречен условно “липса на отпуск”.
Друга вариант, към който мнозина прибягват, е да вземат преносимия компютър и мобилния телефон и да работят от там, където почиват, за да не се усети липсата им на работното място.
Единственото, което може да се приеме за успокоително в такива случаи е, че човек прави това абсолютно доброволно, т.е. липсва моментът на принуда, който би увеличил стреса. И това обаче е донякъде условно, тъй като принудата може и да не идва “отвън”, т.е. от началника, а “отвътре” или както се казва “самата работа да го налага”.
Логично изглежда, че този синдром е идентифициран и определен като такъв именно в САЩ, в резултат на многобройни изследвания и допитвания и вече се смята за причина при възникването на много заболявания.
Д-р Стивън Лем (Steven Lemm) от Университета на Мисури (University of Missouri), твърди, че “постоянно получавайки стрес в работата и лишавайки се от възможността да си почине пълноценно, човек буквално трови своя организъм. Той се намира под въздействието на канцерогени, способни да предизвикат сърдечни пристъпи, инсулти, рак и други сериозни проблеми със здравето”.
Според други специалисти, продължителността на живот на работохолика отстъпва на продължителността на живот дори на хората, злоупотребяващи с алкохола. Данни от специално изследване, посветено на синдрома на липсата на отпуска, сочат, че ежегодната отпуска намалява риска от преждевременна смърт с 20%.
Проблемът е, че дори по време на отпуска, много хора не могат да си починат. Наличието на мобилни телефони, компютри и интернет значително облекчават задачата едновременно човек да е в отпуск и все пак да може винаги да бъде открит, т.е. да работи...

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.