zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Напразни страхове мъчат все повече жители на големия град



11 юли 2006, здраве.bg

Съвременното градско общество е обхванато от страхове, които са се превърнали в истински бич за гражданите, смятат британски психолози, цитирани от Би Би Си. “Повечето от тези страхове имат параноидален характер или са свързани с прекалена подозрителност към околните и средата, в която живеят хората в големите градове”, твърдят специалистите.
Според данните, 40% от изследваните 1200 души редовно се страхуват, че другите говорят зад гърба им, 27% предполагат, че околните съзнателно ги дразнят, а 20% страдат от манията, че са непрекъснато преследвани. 10% са загрижени от факта, че някой заговорничи срещу тях, а 5% са твърдо убедени, че някой иска да им причини вреда.
Тези страхове се реализират в най-различни ситуации, смятат учените - един се страхува да тегли пари от банкомата, втори - да пътува с градския транспорт, трети с постоянно подозрение оглежда своите колеги в очакване на “удар под пояса”.
Психолозите твърдят, че процесът на нарастване на параноидалните настроения се е ускорил значително в последно време, а за сметка на това нивото на доверие към близките и околните спада - “Дори от близките си ние очакваме понякога най-лошото, а какво да кажем за очакванията ни спрямо останалите хора около нас”.
“Подобен вид параноя е напълно необоснован”, смятат учените в заключение. “Трябва навреме да осъзнаем, че такива страхове са безпочвени и измъчват човека напразно. Борбата с тях трябва да е безкомпромисна. Ако се научим да преодоляваме подозрителността, да споделяме отново мислите си с близки и приятели, да заменяме лошите мисли с позитивни, нещата могат бързо да си дойдат на мястото”.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.