zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хората спят все по-малко



Най-дълъг е сънят на жените и заможните от бялата раса, сочи изследване.

6 юли 2006, здраве.bg

Хората спят много по-малко, отколкото е полезно за здравето им и тази тенденция се задълбочава, е основният извод на мащабно проучване за проблемите със съня в съвременното общество, обобщило данни от няколко десетки държави.
Изследването на особеностите на съня у съвременния човек, чиито резултати са публикувани в юлския брой на изданието American Journal of
Epidemiology
.
Данните са от представители на двата пола от всички раси на възраст от 38 до 50 години.
Фактите сочат също, че чернокожите спят по-малко, отколкото представителите на бялата раса, мъжете по-малко, отколкото жените, а бедните по-малко, отколкото богатите, съобщава ръководителят на изследването доктор Даян Лодърдейл (Diana Lauderdale) от Университета в Чикаго (University of Chicago).
Това е едно от първите мащабни изследвания на съня, което включва воденето на дневник и събирането на данни с помощта на датчик, който участниците поставят върху китката на ръката си като часовник. По този начин се фиксира не само времето, когато те лягат да спят и стават от леглото, но и колко часа те фактически са спали.
Според данните, въпреки че хората прекарват в леглото средно по 7,5 часа, те спят не повече от 6 часа. За да заспи човек, са му нужни приблизително 22 минути.
Учените определят средната “ефективност на съня”, т.е. времето на съня, разделено на времето, прекарано в леглото, като 81%.
Любопитни са данните, които засягат количеството и качеството на съня при различните раси и полове. “Ние установихме, че най-дълго и пълноценно спят белите богати жени”, твърди полушеговито д-р Лодърдейл.
Резултатите сочат, че белите жени спят най-дълго от всички – 6,7 часа, а белите мъже – 6,1 часа. Чернокожите жени – 5,9 часа, а афроамериканците – 5,1 и то със 73% средна “ефективност на съня”. Хората с по-високи доходи спят повече от тези, които условно могат да бъдат наречени бедни.
“Хората не...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.