zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

8 храни, подходящи при сърдечни заболявания



8 храни, подходящи при сърдечни заболявания

Фасулът съдържа добре разтварящи се влакна, много белтъчини, витамини, но малко мазнини.

здраве.bg

При избора на продуктите, включени в диетата на хората със сърдечно-съдови заболявания или предразположени към тях, избягването на солта е най-познатият, но не и единствен принцип. Сърцето и кръвоносната система са чувствителни и реагират на ведостига или прекомерното съдържание на различни хранителни вещества. Затова и е препоръчително да се спазват няколко основни правила.

Храните трябва да съдържат:

• ненаситени мазнини - омега-3 мастни киселини, способстващи за намаляване нивото на триглицеридите в кръвта, които в противен случай водят до формиране на тромби и стесняване и запушване на кръвоносните съдове.

• диетични влакна, влияещи върху намаляването на нивото на холестерола в кръвта.

Предлагаме ви 8 продукта, които съдържат в големи количества необходимите хранителни вещества. Те са подходящи и за намаляване на риска от развитие на всички заболявания на сърдечно-съдовата система:

Сардини
Както и повечето видове риба – най-вече тази от северните морета, това е добър източник на омега-3 мастни киселини, калций и ниацин (витамин В3). Минималната препоръчителна порция е 100 г - 3 рибки среден размер - 281 ккал.

Овесени ядки
Добро начало за деня - организмът получава необходимото количество влакна. Те са източник на онзи тип въглехидрати, които по-бавно се усвояват от организма и по този начин осигуряват дълго време запас от енергия. Минималната препоръчителна порция е 40 г -113 ккал.

Скумрия
Съдържа омега-3 мастни киселини и селен. Минималната порция е 100 г филе - 220 ккал.

Орехи
Още един източник на омега-3 мастни киселини и полиненаситени мазнини. Поради своята калоричност трябва да се употребяват в умерени количества. Минималната порция е 56 г - 344 ккал.

Тофу
Съдържащите се в соевото сирене и изобщо в соята изофлавони снижават нивото на холестерол в кръвта. Тъй като тофу абсорбира аромата на продукта с който се готви, можете да го добавяте към всякакви ястия. Минимална порция -...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хранене и диети    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.