zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Има ситуации, които стимулират честността



Съзнанието, че сме наблюдавани, стимулира положителните прояви.

2 юли 2006, здраве.bg

Съзнанието, че някой ни наблюдава постоянно, на практика се явява коректив на човешкото поведение и изкарва на преден план положителните качества от характера, твърдят американски психолози, цитирани от Би Би Си. Те са уверени, че дори илюзията, че някой ни наблюдава, стимулира проявата на иначе по-рядко проявявани положителни черти в поведението на човека.
Едва ли за някого ще е тайна, че участниците в реалити-шоу се държат по съвсем друг начин за разлика от живота си извън шоуто. Много зрители в началото са учудени от разликата между тяхната предварителна представа и това, на което стават свидетели. “Когато знаеш, че те следят многобройни камери, няма какво да се прави, започваш да се представяш като по-добър, отколкото си в действителност”, смятат психолозите.
Въпреки, че между реалния живот и телевизионния екран лежи огромна пропаст, общи черти все пак има. Оказва се, че наблюдаването или дори илюзията за него са способни да накарат човек да контролира своето поведение и да се откаже от някои отрицателни постъпки.
Извършен от специалистите експеримент показва, че ако на автомат за продажба на напитки например, на които може теоритично да не се плаща, бъде залепено изображение на наблюдаващи клиента очи, в много купувачи ще се събужда чувството за честност. За разлика от случаите, когато на мястото на това изображение е било поставяно друго, което не създава илюзията, че сме наблюдавани.
Доктор Мелиса Бейтсън, специалист по поведенческите особености на човека твърди, че по този начин се изразява една от особеностите на човешкия мозък: “За нас е много важно да знаем вижда ли ни някой. Психиката на човека неумолимо реагира на погледа отстрани, дори ако това е само изображение”.
Учените смятат, че тази особеност на човека, може да получи широко приложение във всекидневието, защото е в състояние да намали нивото на антиобществените прояви, особено в тези случаи, когато хората са изправени пред избора как да се държат - добре или зле.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.