zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храненето по време на бременност



28 юни 2006, здраве.bg

Изследванията през годините са показали, че храненето на жената оказва влияние върху развитието на органите на бъдещото дете, на протичането на бременността, на емоционалното състояние, на процеса на раждане и дори на следродилния период.

Основни положения на здравословното хранене при бременната
Храната, коята ядем, е всичко онова, от което се изгражда организма на бъдещото дете. Затова и бременната жена трябва да употребява само качествени, екологично чисти и максимално запазили хранителните си свойства продукти, пълноценни по отношение на съдържанието на витамините и минералните вещества.
Преди всичко е препоръчително да се обръща внимание на естествените продукти. Шепа пшенични кълнове дава много повече жизнена енергия, отколкото един млечен шоколад.
При приготвянето на храната трябва да се спазва правилото за максимално щадяща топлинна обработка (варене на пара, задушаване под плътно затворен капак на слаб огън). Добре е от ежедневното хранене да се изключат консервите и всякакви продукти, съдържащи консерванти, емулгатори, стабилизатори и т.н.
В храната трябва да се включени всички групи продукти. Тя трябва да се сдъвква добре - това помага за усвояването на повече витамини и минерални вещества и не води до претоварване на стомашно-чревния тракт. Освен това, при внимателно сдъвкване, тя попада в стомаха с идеална температура, а не твърде студена или гореща.
Храненето в малки количества, но по-често, позволява да се контролира теглото, да се усвояват максимално съдържащите се витамини и микроелементи.
Не се препоръчва да се яде до пълно засищане, както и не се препоръчва често споменаваното хранене за двама!
Разтоварващите дни са най-лесният и ефективен метод за развитието на вашето дете. Най-лесно е да се въздържите от храна например от вечерта (18 часа) на единия ден до вечерта (18 часа) на другия ден. През този период могат да се ядат само плодове и то от един вид - например ябълки, или да се пие натурален сок.
Задължително пийте и вода. След...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    9 месеца    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.