zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Боята за коса крие потенциални заплахиБоята за коса крие потенциални заплахи

Над 2/3 от проверените козметични средства съдържат вредни вещества, съобщава независима организация от САЩ.

здраве.bg

При жените, които боядисват своята коса, е повишен риска от развитието на някои болестни състояния, сочат резултатите от изследване, чиято цел е била да оцени риска от злокачествени заболявания на лимфоидната тъкан конкретно във връзка с употребата на боя за коса.

Анализирани са данните за 2303 болни с лимфоидни неоплазми и 2417 стационарни болни с различна патология от Чехия, Франция, Германия, Ирландия, Италия и Испания.

74% от жените и 7% от мъжете в изследването са използвали боя за коса. Рискът от развитие на лимфома е с 19% по-висок при тези, които са използвали боя за коса, отколколкото при тези, които никога не са я използвали. При тези, които боядисват косата си 12 и повече пъти, рискът нараства до 26%.

Според публикация във в. Sunday Times през 60-70 години на 20 век в състава на боите за коса са влизали по-активни вещества, в това число канцерогени. През 1978-1982 година е проведена реформулация на окисляващите съставки, използвани за боядисването на коса като са премахнати веществата, които in vitro предизвикват растежа на раковите образувания.

Според резултатите от новото американско изследване, рискуват не само тези, които боядисват косата си, но и тези, които използват шампоани-оцветители и балсами за тъмни оттенъци.

Независимата организация Environmental Working Group е анализирала състава на 7500 хигиенни и козметически средства и е установила, че 71 от 117 бои за коса( произведени от световно известни компании) съдържат въглеводороди, притежаващи канцерогенни свойства.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.