zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Боята за коса крие потенциални заплахи



Боята за коса крие потенциални заплахи

Над 2/3 от проверените козметични средства съдържат вредни вещества, съобщава независима организация от САЩ.

здраве.bg

При жените, които боядисват своята коса, е повишен риска от развитието на някои болестни състояния, сочат резултатите от изследване, чиято цел е била да оцени риска от злокачествени заболявания на лимфоидната тъкан конкретно във връзка с употребата на боя за коса.

Анализирани са данните за 2303 болни с лимфоидни неоплазми и 2417 стационарни болни с различна патология от Чехия, Франция, Германия, Ирландия, Италия и Испания.

74% от жените и 7% от мъжете в изследването са използвали боя за коса. Рискът от развитие на лимфома е с 19% по-висок при тези, които са използвали боя за коса, отколколкото при тези, които никога не са я използвали. При тези, които боядисват косата си 12 и повече пъти, рискът нараства до 26%.

Според публикация във в. Sunday Times през 60-70 години на 20 век в състава на боите за коса са влизали по-активни вещества, в това число канцерогени. През 1978-1982 година е проведена реформулация на окисляващите съставки, използвани за боядисването на коса като са премахнати веществата, които in vitro предизвикват растежа на раковите образувания.

Според резултатите от новото американско изследване, рискуват не само тези, които боядисват косата си, но и тези, които използват шампоани-оцветители и балсами за тъмни оттенъци.

Независимата организация Environmental Working Group е анализирала състава на 7500 хигиенни и козметически средства и е установила, че 71 от 117 бои за коса( произведени от световно известни компании) съдържат въглеводороди, притежаващи канцерогенни свойства.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.