zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Жените стареят по-бързо, но живеят по-дългоЖените стареят по-бързо, но живеят по-дълго

Специалистите тепърва търсят обяснение на феномена.

здраве.bg

Въпреки все по-малко благоприятните прогнози за продължителността на живота, мъжете стареят не по-бързо, отколкото жените, а по-бавно, сочат данните от изследване на учени от Университета на Мичигън (University of Michigan). Старческото далекогледство при тях се развива сравнително по-късно, а скоростта на реакциите се запазва по-дълго, отколкото при представителките на нежния пол.

Групата учени смятат, че различната продължителност на живот при двата пола не отразява биологичния ход на стареенето, а се определя от други фактори, например от степента на готовност за риск.

От гледна точка на еволюцията това не е лишено от смисъл, твърдят авторите на изследването, публикувано в New England Journal of Medicine. Бързото стареене би намалило силно шансовете за успешно реализиране на потомство при мъжете, отколкото при жените, тъй като мъжете достигат максимална плодовитост значително по-късно. Освен това стареенето на жената в определена възраст не влияе върху възпроизводството, докато стареенето при мъжа намалява неговите шансове за създаване на потомство, добавят американските изследователи.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    55+    изследвания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.