zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Червеното месо намалява кръвното наляганеТо обаче действа положително само в дози до 200 г дневно, твърдят австралийски учени.

9 юни 2006, здраве.bg

Малка порция постно червено месо дневно спомага за намаляване на кръвното налягане, твърди изследване на австралийски специалисти, публикувано в специализираното издание Hypertension.
В продължение на 8 седмици специалистите са изучавали по какъв начин се променя кръвното налягане при пациенти-хипертоници, непушачиq като периодично са заменяли в тяхната обичайна храна хляба, съдържащ въглехидрати със 180 г червено месо, даващо на организма допълнително количество белтъчини.
Резултатите от експеримента са се оказали повече от обнадеждаващи. Кръвното налягане на участниците се е намалило с 4 мм, а показателите на холестерола в кръвта и теглото на пациентите са останали непроменени.
Специалистите предупреждават, че резултатите са валидни за сравнително малки дневни дажби – не по-големи от използваните в изследването и привеждат като доказателство резултатите от друго проучване, проведено от британски учени, според които употребата на 400-500 г червено месо дневно от бременните жени с цел да се избегнат усложненията по време на бременност дава противоположни резултати, т.е. повишава кръвното налягане и съдържанието на кортизол в кръвта на плода.

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.