zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Червеното месо намалява кръвното налягане



То обаче действа положително само в дози до 200 г дневно, твърдят австралийски учени.

9 юни 2006, здраве.bg

Малка порция постно червено месо дневно спомага за намаляване на кръвното налягане, твърди изследване на австралийски специалисти, публикувано в специализираното издание Hypertension.
В продължение на 8 седмици специалистите са изучавали по какъв начин се променя кръвното налягане при пациенти-хипертоници, непушачиq като периодично са заменяли в тяхната обичайна храна хляба, съдържащ въглехидрати със 180 г червено месо, даващо на организма допълнително количество белтъчини.
Резултатите от експеримента са се оказали повече от обнадеждаващи. Кръвното налягане на участниците се е намалило с 4 мм, а показателите на холестерола в кръвта и теглото на пациентите са останали непроменени.
Специалистите предупреждават, че резултатите са валидни за сравнително малки дневни дажби – не по-големи от използваните в изследването и привеждат като доказателство резултатите от друго проучване, проведено от британски учени, според които употребата на 400-500 г червено месо дневно от бременните жени с цел да се избегнат усложненията по време на бременност дава противоположни резултати, т.е. повишава кръвното налягане и съдържанието на кортизол в кръвта на плода.

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.