zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ринг-тревожност – заболяването на всеки с мобилен телефон7 юни 2006, здраве.bg

Страдате ли от ринг-тревожност? Ако не, то със сигурност познавате някой, който страда. Мобилните телефони са на път да станат повече от броя на хората, и онези, които ги ползват всеки ден, намират все нови и нови поводи за вълнения, свързани с GSM-апаратите.
Всъщност няма човек с мобилен телефон, който да не е засегнат от това състояние на очакване и тревожност: ако наблизо се чуе звън на телефон, всеки се заслушва дали не е неговият.
Пир някои обаче това положение е по-серизно. Според специалистите все повече зачестяват оплакванията от причуващ се на пациента звън на телефон, когато той е например на концерт или просто кара колата си.
Новият термин (на англ. ringxiety, ring=звъня и anxiety=тревожност, безпокойство) възникна сравнително скоро, но само за да отрази едно вече установено състояние на човешката психика.
Създател на формулировката е американският професор Дейвид Ларами (David Laramy) от Калифорнийския институт по професионална психология (California School of Professional Psychology) в Лос Анжелис.
“На хората вече им се причува звън на телефон в най-невероятни ситуации – когато пускат вода, слушат радио или са пред огледалото”, споделя проф. Ларами пред в. “Ню Йорк Таймс” (The New York Times). “Изключването на телефона въобще не помага – вибрациите създават лъжливи усещания също както звуковете”.
На някои специалисти новата теория все още звучи като шарлатанство, но зад нея стоят строго научни факти. Определени звукови диапазони – тези от 1 до 6 килохерца се долавят най-лесно от човешкото ухо затова най-лесно стимулират реакция.
Най-съществена роля за ринг-тревожността, според професорът, предизвиква психологическата потребност винаги да са налични – именно това ги кара, сядайки да пият по кафе, да поставят телефона на масата пред себе си.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.