zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Предприемчивостта е генетично заложена



Предприемчивостта е генетично заложена

здраве.bg

Предприемачите по-скоро се раждат такива, отколкото да се възпитават, твърдят учени от САЩ и Великобритания, цитирани от Би Би Си.
По изнесени от тях данни над 50% от вероятността човек да започне свой собствен бизнес и да му остане верен за цял живот се определя от генетични фактори.

Изследването е проведено от Имперския колеж в Лондон (Imperial College London) и Case Western Reserve University в Кливлънд, САЩ, като са обобщени данни от над 1300 двойки близнаци, половината от които еднояйчни.

Близнаците, особено еднояйчните са много удобен начин за генетични проучвания на специалистите, тъй като в техния случай синхронно проявяващите се признаци са определени много по-често от генетични фактори, отколкото от външно влияние.

При изследването е било установено, че склонността към създаване на собствен бизнес при този тип хора е доста по-висок (съпоставени един на друг) в сравнение със средностатистическите данни.

По мнение на учените гените могат да повлияят на предприемаческия дух по различни начини, в частност – чрез определяне на такива важни за този тип хора черти като общителност и екстровертност.

Проф. Тим Спектър (Tim Spector), ръководител на проекта смята, че получените резултати са достатъчно показателни, но тепърва предстои да се изследва кои именно гени формират тази склонност на човека.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    9 месеца    изследвания    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.